Top 100: The most desirable cars of all time

Coffey Architects win bid to create London’s Science Museum Research Center

By

June 11, 2014

The bookcase and canopy are the main design elements (Image: Coffey Architects)

The bookcase and canopy are the main design elements (Image: Coffey Architects)

Image Gallery (6 images)

A new library and research facilities are at the center of refurbishment plans for the London Science Museum. The commission to refurbish around 400 square meters (4305 sq ft) of space on the ground floor and mezzanine levels was recently awarded to Coffey Architects. As well as providing space for research and study, the new facility will allow access to more than half a million sources contained in the Wroughton Library, including archives and original materials.

The project for the new Science Museum Research Center will be carried out in the Wellcome Wolfson Building, part of the Wellcome Wing extension to the museum that was completed in 2003. Its focus is a large main reading room, which will act as the central core of activity.

From here a stair leads up to the more enclosed spaces of the mezzanine. According to the architects, the scheme is defined by two main elements: the bookcase and the light-filtering canopy. Made of pale timber, the bookcases, desks and floor create a continuous material landscape for students and researchers, as well as serving the practical storage and display functions. The continuity of material also has the effect of a sort of warm embrace at the lower, functional, portion of the rooms.

Above this timber section, the overall interior atmosphere will be enhanced by the addition of a double-height, translucent canopy, which also controls acoustics. Punched through with thousands of oculi, the canopy will attenuate the natural light flowing into the space and is meant to "give the feeling of reading a book while sitting under a tree."

In one area, the canopy will cover the large section of glazing that runs along the upper portion of the main wall and wraps over the lip of the roof. In another it is used to create a soft tunnel of light all along a high, narrow space.

The Research Center project will bring together exhibition and research in an interior def...

In addition to the library and reading room, the scheme will include a number of different areas for research, and a "research bar" (perhaps inspired by the Eagle pub in Cambridge, where Watson and Crick made the famous declaration of their discovery of the secret of life).

There will be private study areas among the book stacks on the ground floor, as well as offices and separate research rooms for resident scholars on the upper floor. The project is set for completion in 2015.

London's Science Museum was founded in 1857 under the patronage of Prince Albert. It moved to its current premises in the 1860s and was launched as a center of scientific enquiry with an exhibition of an international collection of scientific instruments in 1867.

Sources: London Science Museum, Coffey Architects

About the Author
Phyllis Richardson Phyllis is an architecture and design writer based in London. She champions the small and sustainable and has published several books, including the XS series (XS, XS Green, XS Future) and Nano House. In her spare time she ponders the impact of the digital world on the literary.   All articles by Phyllis Richardson
Post a Comment

Login with your gizmag account:

Or Login with Facebook:


Related Articles
Looking for something? Search our 29,888 articles
Recent popular articles in Architecture
Product Comparisons