Those of us living in the Northern Hemisphere may be mourning the end of summer, and with it the diminishing prospects of enjoying much warmth until next year. However, the Invisible Garden House, by Danish designer Simon Hjermind Jensen, may offer an opportunity to receive a regular dose of Vitamin D, even well into the colder seasons.

The Invisible Garden House was installed in the home of a Danish family who wished to extend their time spent outdoors into the fall. Essentially a large greenhouse comprising three interconnected domes, the structure is heated by the sun and ventilated naturally with adjustable holes.

The largest middle dome functions as a garden house with wooden floor, while the two smaller connecting domes are used to grow vegetables and flowers.

The domes measure 3.2 m (10.5 ft), 2.7 m (8.9 ft), and 2.4 m (7.9 ft) in height, and are constructed from polycarbonate (said to offer a degree of UV protection). All the necessary parts are designed on computer, then milled with a CNC router, and assembled with metal bolts.

Jensen reports that the project is easily reproduced in different shapes and sizes to suit, and that in addition to residential use, he reckons the Invisible Garden House practicable for public and semi-public use too – perhaps as urban gardening plots.

The total cost of this pilot project was €18,900 before tax (roughly $25,500), including assembly, but not including the wooden floor.

Source: SHJWorks