Shopping? Check out our latest product comparisons

Hiroshima's Optical Glass House constructed using 6,000 glass bricks

By

May 29, 2013

Architecture studio Hiroshi Nakamura & NAP has designed the “Optical Glass House” in Hiros...

Architecture studio Hiroshi Nakamura & NAP has designed the “Optical Glass House” in Hiroshima, Japan (Image: Hiroshi Nakamura & NAP)

Image Gallery (17 images)

Architecture studio Hiroshi Nakamura & NAP has designed the “Optical Glass House” in Hiroshima, Japan, that aims to acoustically protect residents from the main road outside, whilst providing light and views for the residents within. The delicate glass blocks belie the structure and a complex casting process is employed to create the 13 ton (11.7 tonne) facade that shows-off the buildings tree-filled courtyard and looks like a shimmering waterfall to the outside world.

Located amongst the tall buildings of downtown Hiroshima, the first floor garden and glass facade are positioned on the street side of the structure to maximize sunlight from the east and provide a visual link to the city. Light filters through the 6,000 glass blocks that are cast to produce high transparency using borosilicate, the raw material for optical glass. The casting process involved slow cooling of the 50 x 235 x 50 mm (1.96 x 9.25 x 1.96 in) blocks to remove the residual stress necessary for their combined function in the facade.

At a size of 8.6 sq mt (92.5 sq ft) the glass wall is supported by 75 stainless steel rods suspended from a reinforced concrete and steel frame, that puncture through holes in the glass blocks. Lateral stress is also reduced by embedding a 40 x 4 mm (1.57 x 0.16 in) steel flat bar within the glass blocks at 10 cm intervals. This reinforcement stipulated a 6 mm (0.24 in) sealing joint between blocks that enables the transparent effect to be achieved.

The 6,000 glass blocks are cast to produce high transparency using borosilicate, the raw m...

The concentration of filtered light is also realized through the water basin skylight of the entrance hall, whilst the open living room located on the far side of the oasis courtyard is only protected from the elements with a sputter-coated lightweight metal curtain. All in all, the light-filled small scale of this single home is a delicate contrast to the high-tech wide avenues that have characterized the reconstruction of Hiroshima.

Hiroshi Nakamura worked under the famous Japanese architect Kengo Kuma before setting up his own studio in 2002, and in 2012 the Optical House earned his studio an ar+d award for emerging architecture.

A video revealing the transition from the outside to inside of this house can be seen below.

Source: Hiroshi Nakamura & NAP via archilovers

About the Author
Donna Taylor After years of working in software delivery, Donna seized the opportunity to head back to university and this time study a lifelong passion: Architecture. Originally from the U.K. and after living in many countries, Donna and her family are now settled in Western Australia. When not writing Donna can be found at the University of Western Australia's Architecture, Landscape and Visual Arts Department.   All articles by Donna Taylor
Tags
4 Comments

very nice, i like the wide fireplace

Facebook User
30th May, 2013 @ 02:57 am PDT

Stunning...on so many levels.

Fahrenheit 451
30th May, 2013 @ 08:05 am PDT

Places like this make the world more enjoyable and allow so many new ideas to develop instead of the boring crap that fills all the major cities in the world...

David Priol
30th May, 2013 @ 07:59 pm PDT

The water basin skylight is a great idea! How entertaining it would also be if it were a continuously filtered and cleaned koi or goldfish pond.

kalqlate
31st May, 2013 @ 12:50 am PDT
Post a Comment

Login with your gizmag account:

Or Login with Facebook:


Related Articles
Looking for something? Search our 27,805 articles