Two Scottish architectural students recently designed and built a novel observation point that sports a reflective facade in the Loch Lomond and Trossachs National Park, Scotland. The Lookout offers a quiet place from which to appreciate the natural beauty of the area, and boasts views of Loch Voil and Loch Doine.

Angus Ritchie and Daniel Tyler designed the Lookout as part of their Advanced Architectural Design thesis at Strathclyde University. Costing £5,000 (roughly US$8,500) in total, the project was funded by the Scottish government and is also part of the Scottish Scenic Routes Initiative – a government-led scheme which aims to use specially-designed architectural installations in order to enhance viewpoints in selected areas.

The Lookout itself is a simple 2.4 x 2.4 m (7.9 x 7.9 ft) structure, with enough seating for three, some space to stand, and a small porthole-like viewing point from which to gaze upon the local wildlife.

The project took a total of two months, from concept to completed structure, and was hand-built by Ritchie and Tyler using timber that was first fashioned into a frame and then clad in mirrored stainless steel. The seating is made from sustainably-grown African Frake hardwood.

The short video below shows how well the Lookout takes its place within the local surroundings.

Source: Process Craft via Arch Daily