Photokina 2014 highlights

Hut-to-Hut: an "eco-hut" fit for the ecotourist?

By

January 21, 2013

Rintala Eggertsson's prototype Hut-to-Hut (Photo: Pasi Aalto/Rintala Eggertsson)

Rintala Eggertsson's prototype Hut-to-Hut (Photo: Pasi Aalto/Rintala Eggertsson)

Image Gallery (23 images)

With its Hut-to-Hut prototype, Norwegian architectural outfit Rintala Eggertsson, with the help of students from Trondheim's University of Technology, has set out to design accommodation with the conscientious/pious (delete according to your preference) ecotourist in mind.

The prototype is built among the Western Ghats mountain range in the Indian state of Karnataka, an area famed for its biodiversity which has UNESCO World Heritage sites coming out of its ears.

The prototype is built from locally-sourced cashew wood native to the region. It's also designed to function off-grid, with roof-mounted solar and a composting toilet which generates biogas.

The keenly observant among you will have noticed that the prototype includes two huts rather than one, a nod to the social building tradition of the region which encourages the building of houses around a courtyard, creating a shaded outdoor area where people can gather.

Details are scant at this point, though Rintala Eggertsson's Sami Rintala did explain to Gizmag that the design was developed with flexibility of use in mind, but that it accommodates two to four people. The upper floor of the taller hut is intended for sleeping with toilet and shower facilities at one end. Rintala describes the lower floor as "a sort of living room," though one supposes the room can be used for whatever purpose the guests see fit.

The Hut-to-Hut prototype uses mosquito nets to create translucent walls. Rintala explains that this was intended to maintain the feeling of a building open to its surroundings, with the added advantage of making the huts accessible from all sides. This is made possible by the warm nighttime temperatures of summer in Karnataka, which begins in March and ends in May before monsoon season begins.

The company intends to build further test cases with a view to commercial production in the future.

Source: Rintala Eggertsson, via Arch Daily

About the Author
James Holloway James lives in East London where he punctuates endless tea drinking with freelance writing and meteorological angst. Unlocking Every Extend Extra Extreme’s “Master of Extreme” achievement was the fourth proudest moment of his life.   All articles by James Holloway
Tags
2 Comments

a nice airy out house for ecotourist with no money.

frogola
21st January, 2013 @ 07:52 pm PST

How do you access the upper floor? Image 16 shows a sort of "ladder". Is that it ?

It looks like the area enclosed by the raised brick foundation would fill with water during the rainy months, an impression reinforced by the planking connecting the huts. Is there a purpose to this design (other than holding up the structure, obviously)?

duh3000
22nd January, 2013 @ 03:47 am PST
Post a Comment

Login with your gizmag account:

Or Login with Facebook:


Related Articles
Looking for something? Search our 28,572 articles